27 juni 2006

Meer mogelijk maken.....

Meer mogelijk maken.... Dat is de leus van een grote Nederlandse bank. Het afgelopen jaar kregen ze bijna iedere week 30 minuten sponsortijd in Studio Sport als het weer eens over de boten in de Ocean Race ging. Al jaren proberen ze ook meer mogelijk te maken in de Amsterdam Arena, met wisselend succes.

Maar vandaag las ik in Trouw dat ABN Amro nog meer mogelijk gaat maken.

Leest u even mee....

Soros: Ethische belegger moet zijn vingers niet branden aan Rosneft
door Gijs Moes

Het Russische olieconcern Rosneft moet naar de beurs. Ook al is een groot deel van het bedrijf afkomstig uit dubieuze transacties.

Nu te koop: aandelen in een bedrijf dat in 2015 de grootste olieproducent ter wereld moet zijn. Die ambitie sprak Rosneft-topman Bogdantsjikov twee maanden geleden uit in Londen. Met een productie van 1,6 miljoen vaten per dag is Rosneft nu al een van de grootste olieconcerns. De productie moet de komende jaren nog eens verdubbelen, aldus Bogdantsjikov.

Een buitenkans dus voor de belegger, die medio volgende maand in Moskou en Londen aandelen Rosneft moet kunnen kopen. Mogelijkheden om te participeren in de snel groeiende Russische oliesector zijn zeldzaam, en de aandelen Rosneft zijn bovendien niet duur in vergelijking met die van westerse concurrenten als BP en Shell.

Maar er is wel een probleem: het grootste deel van de activiteiten van Rosneft was kort geleden nog van Joekos, het olieconcern dat is gesloopt door het Kremlin. Joekos-topman Chodorkovski verzette zich tegen de politiek van de Russische president Poetin en zit nu in een Siberisch strafkamp.

Investeren in Rosneft is daarom ethisch niet verantwoord, betoogde de Amerikaanse superbelegger George Soros onlangs in de Britse zakenkrant Financial Times. Westerse beleggers zouden zich zo medeplichtig maken aan duistere machinaties.

ABN Amro, de bank die de beursgang begeleidt, wil niet reageren op dit verwijt.

Soros waarschuwde ook dat Rosneft in de eerste plaats het Russische staatsbelang zal blijven dienen, wat de positie van de aandeelhouders zeer onzeker maakt. Met de koop van aandelen Rosneft zouden beleggers instemmen met de energiepolitiek van Poetin, die erop gericht is de staatscontrole over de sector te vergroten.

Ook beleggers die weinig ethische scrupules kennen, twijfelen nog of ze wel willen beleggen in Rosneft.

Zo'n staatsbedrijf blijft inefficient, redeneren zij. En ook voor hen vormt de Joekos-affaire een probleem: het restant van dit bedrijf heeft de Britse financiele toezichthouder verzocht de beursgang van Rosneft te blokkeren, omdat het concern 'gestolen eigendom' op de markt zou brengen. Bovendien dreigen er rechtszaken.

De ontwikkelingen op de Russische beurs zijn ook niet erg bemoedigend voor een grote beursgang.

De aandelen zijn dit jaar met gemiddeld 30 procent in waarde gedaald en de onzekerheid blijft groot. De aandelen Rosneft zijn misschien niet duur ten opzichte van de westerse concurrentie, maar wel in vergelijking met de Russische beursgenoteerde oliemaatschappij Loekoil.

Toch zal Rosneft waarschijnlijk gewoon naar de beurs gaan en daar veel geld ophalen. Want het aantal beleggers dat de kans om mee te delen in de Russische olierijkdom niet wil missen, is veel groter dan de groep die zich daarvan laat weerhouden om ethische redenen.

Poetin zal in elk geval alles op alles zetten om de beursgang een succes te maken. Daarmee wordt Rosneft immers toegelaten tot de eredivisie van de internationale financiele wereld. Ondertussen behoudt het Kremlin wel de controle over het bedrijf. Samen met collega Gazprom, ook in meerderheid staatseigendom, beheerst Rosneft de Russische olie- en gasproductie.

De beursgang moet snel plaatsvinden.

Volgende maand ontvangt Poetin de machtigen der aarde, tijdens de topontmoeting van de G8 in Sint- Petersburg. De energiezekerheid in de wereld staat dan hoog op de agenda. Een door het Westen geaccepteerde oliemaatschappij die precies doet wat hij zegt, past precies in het plaatje dat de Russische president daar wil laten zien.


Ja, ja, meer mogelijk maken. De leus is voor FritZ nu wel duidelijk.

Geen opmerkingen: