24 augustus 2006

3 punten in Groningen of 9 mln euro in Kopenhagen

Gisterenavond verloor Ajax van Kopenhagen. Na alle sms-jes tijdens de play-offs van het vorig seizoen en tijdens de eerste wedstrijd van dit seizoen die Ajacieden mij toestuurden was mijn antwoord altijd: jullie moeten eerst de voorronde nog doorkomen dus juich niet te vroeg.

Juichen dat deden ze wel en juichen deden ze dus te vroeg. Ze juichten in de Arena, in De Kuip, in Euroborg. Maar nu huilen ze. Vage argumenten als "belangen voor het Nederlandse voetbel" en dergelijke tellen nu niet.

Feiten tellen:

  • Feiten zijn dat zowel Ronald Koeman als Danny Blind met Ajax wel de Champions League haalden.
  • Feit is dat het seizoen nu al mislukt is in Amsterdam. Zo dramatisch als vorig jaar wordt het toch niet en dus haalt Ajax ook dit seizoen weer de play offs en weer Europees voetbal. Maar Ajax wil zich meten met de top van Europa. Dat feest gaat dit jaar niet door.
  • Feit is ook dat Feyenoord door het verlies in Groningen maar drie punten inlevert. Feit is dat Ajax door het verlies negen miljoen euri misloopt. Alle moeite voor niets.

Tenslotte het eerste deel uit het wedstrijdverslag van Trouw deze morgen:

Traumatiserende herinneringen welden gisteren op in de Arena, uitgerekend op een avond waarop Ajax vermeende progressie te gelde dacht te kunnen maken. Een kwelgeest uit het verleden deelde een duizelingwekkende dreun uit.

De Deense kampioen FC Kopenhagen, modaal in al zijn geledingen en twee weken geleden in eigen huis met 1-2 verslagen, blokkeerde alsnog de weg naar de Champions League voor Ajax, dat al vóór de knockout diep was gevallen. De Scandinaviërs wonnen met 0-2 door gewiekst toe te slaan in de tweede helft, waarin de Nederlandse opponent hardhandig werd geleerd dat de opgetogenheid van de laatste weken nog op weinig tot niets gebaseerd is.

De nieuwe trainer Ten Cate beleefde een zure avond die uiteindelijk bovenal deed denken aan de ondergang van één van zijn voorgangers, Adriaanse. Aan diens hand blameerde Ajax zich, in het seizoen 2001- 2002, op dezelfde bodem al eens tegen Kopenhagen, waarvoor destijds een 0-1 zege volstond. Het waren toen de nadagen van Adriaanse in Amsterdam, waar Ten Cate, pas begonnen, gisteren een niet mis te verstane waarschuwing werd geboden.

In het proces van de bouw van een nieuwe ploeg kregen hij en zijn spelers een fikse slag te verwerken, die des te gevoeliger was gezien het enthousiasme dat zijn eerste verrichtingen – al te opportunistisch, bleek maar weer eens – hadden opgeroepen.

Ook routinier Stam kon de tegenspoed niet afwenden en in zijn kielzog verschrompelden tal van spelers die ook zelf hadden benadrukt baat te hebben bij de zalvende woorden van hun nieuwe coach.

Bron citaat : Henk Hoijtink / Trouw

Zo... dat lucht op!

Geen opmerkingen: