10 april 2007

Bloemetjes en bijtjes

Vanochtend kwam ik al zappend langs de verschillende radiozenders terecht bij een erg interessant programma over bloemetjes en bijtjes.

En dit keer ging het echt over bloemetjes en bijtjes. Het ging over de bloemetjes van maïs, bloemetjes van genetisch gemodificeerde maïs om precies te zijn.

De genetisch gemodificeerde maïs heeft ook genetisch gemodificeerde bloesem. Insecten, en vooral bijen verspreiden deze bloesem. Dit is niet alleen een gevaar voor andere, niet-gemodificeerde maïs, maar ook voor andere planten en niet in de laatste plaats voor de bijen zelf.

Normale maïs wordt ook voor een deel gemodificeerd bij kruisbestuiving. Hoe kan je dan als boer die normale maïs verbouwd nog zorgen voor een goede kwaliteit?

Ook andere planten worden er door bedreigd, maar daar ging de uitzending verder niet op in.

Wel werd uitgebreid stilgestaan op het feit dat de bij aan bepaalde genetisch gemodificeerde maïs kan sterven. Een paar jaar geleden werd er een enorme bijensterfte geconstateerd in de USA. Het bleek, na onderzoek, dat de gemodificeerde maïs de oorzaak was.

Er is nog nauwelijks onderzoek gedaan naar de gevolgen voor de natuur en de bijen in het bijzonder van de introductie van genetisch gemodificeerde maïs of andere planten in de natuur.

De EU denkt hierbij alleen maar in termen als de maximale verontreiniging van niet gemodificeerd voedsel met gemodificeerde elementen. De gevolgen voor de natuur op korte en lange termijn zijn echter nog totaal onbekend.

Het enige dat we nu weten is dat de bijen bedreigd worden als de genetisch gemodificeerde maïs uitgebreid wordt toegestaan. En dat terwijl vele groente, fruit en andere plantensoorten zonder de bij in ons bestaan bedreigd worden.

Geen opmerkingen: