20 juli 2007

Hoe verhuis je een zandkasteel?

Vandaag verhuist er een zandkasteel. Niet zomaar een zandkasteel, maar een zandkasteel met walrussen, dolfijnen, krabbetjes, zeepaardjes, zeehonden en visjes. Kortom: Het Zandkasteel.

De afgelopen weken is er al heel veel ingepakt. Het Zandkasteel werd steeds kaler. Woensdag was de laatste dag van Inge bij de visjes in het oude gebouw. Gisteren was de laatste dag van de andere kinderen. De verhuizers zijn gisteren al begonnen en vandaag brengen zij de laatste spullen over van het oude zandkasteel naar het nieuwe zandkasteel.

Gisterenavond was klusavond. Samen met de leidsters hebben een aantal enthousiaste vaders geholpen om in het oude zandkasteel de laatste zaken van de wanden en plafonds te strippen. Het pand moet vandaag geheel leeg worden opgeleverd.

Alle leidsters en de aanwezige pappa's hebben eerst samen een lekkere pizza gegeten en hierna verdeelde het vestigingshoofd van het zandkasteel de taken. Na ongeveer anderhalf uur was het oude zandkasteel gestript en kon iedereen alvast een kijkje nemen in het nieuwe zandkasteel.

Het nieuwe zandkasteel is onderdeel van het Forum Weide Wereld. Het Forum concept in de gemeente Utrecht betekent dat kinderen van 0-12 jaar een breed inhoudelijk aanbod van onderwijs, cultuur, sport en welzijn krijgen. Het doel van Forum is de ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten en een antwoord te geven op de toenemende vraag naar dagarrangementen. Dit betekent voor het Forum Weide Wereld dat niet alleen het zandkasteel, maar ook Openbare basisschool Vleuterweide, Jenaplanschool Zonnewereld (protestants christelijk), kinderopvang Kameleon, Reinaerde (dienstverlening aan gehandicapten) en Zuwe welzijnsstichting hier gevestigd zijn.

Het ontwerp van het gebouw is geïnspireerd door Engelse drop. Dat betekent bijvoorbeeld dat de steunkleur op de begane grond, daar waar het zandkasteel zit oranje is. Architectuur is mooi, maar soms is het niet altijd functioneel.






Er is wel een aantal punten in de architectuur die niet kind vriendelijk zijn, zeker niet voor baby's en peuters van 0 tot 4 jaar. De belangrijkste punten zijn een randje met kiezelstenen langs de schuifpui. Kiezelsteentjes zijn wel erg leuk voor die kids om in hun mond te doen en om in te stikken. Verder is er een 30cm breed metalen rooster gemaakt met een profiel van 2 bij 2 cm tussen de schuifpui en de eerste stoeptegel. Kindjes stappen hier niet zo makkelijk overheen als volwassenen en met blote voeten doet zo'n rooster toch erg veel pijn.

Het gebouw is gebouwd door collega's van mijn schoonvader. Maar nog niet alles functioneert goed of is goed aangelegd.
De wasbakjes in de natte ruimte hangen zo hoog dat de peuters niet bij de kraan kunnen. Die bakjes kunnen dus weer naar beneden.
De inloopkasten zijn niet af. Waar moeten de spullen nu opgeborgen worden?
De nooduitgang bij een van de groepjes is niet open te kijken. Zou dat voor maandag opgelost zijn?
Het hek rond de speelplaats was gisterenavond nog maar gedeeltelijk af. Buitenspelen zonder hek gaat eigenlijk niet.
En verder vielen nog een aantal kleine punten op, zoals glas- en verfschade.

De leidsters mogen vandaag uitpakken en inrichten voor zover dat gaat zonder inbouwkast. Ik hoop dat het allemaal gaat lukken en dat het zandkasteel begin volgende week afgebouwd klaar staat voor de kindjes.

Geen opmerkingen: