31 juli 2007

Ontslaggolf

De ontslaggolf in het wielrennen begint op gang te komen. Dopinggebruik betekent nu gewoon keihard een uitsluiting voor 2 jaar, het ontslag door de ploeg en het betalen van een jaarsalaris aan de UCI. Vino, Sinkewitz, Moreni zijn al ontmaskerd. Rasmussen loog, maar is nooit positief getest. Mayo is betrapt en zit in de wachtkamer.

De aandacht voor doping geeft de sport een extra dimensie. Meer sensatie, meer kijkers. Frans merkt op dat er niets gaat veranderen in de komende tijd. Inmiddels verandert de wielerwereld in sneltreinvaart. Doping is 'uit' en dat werd tijd ook.

Doping en wielrennen zijn al sinds mensenheugenis met elkaar verbonden. De Süddeutsche Zeitung publiceeerde vorige week een lijst waaruit maar weer eens blijkt dat de grote meerderheid van de laatste tien Tourwinnaars niet zuiver op de graad was.

Al snel is men vergeten dat Alberto Contador vorig jaar ook op de lijst van Fuentes klanten stond. Zijn ploeg van vorig jaar (Libery Seguros) mocht onder andere daarom niet starten. De gele truidrager van de Tour in Parijs dit jaar krijgt nu na zijn overwinning ook weer de wind van voren. Contador reageerde ontwijkend, geheel in de stijl van zijn ploeg. Discovery had eerder dit jaar ook nog Ivan Basso onder contract. discovery ontsloeg hem niet, ondanks zijn dopingperiklen. Basso leverde uiteindelijk zelf zijn contract in.

Vandaag gaf Patrick Sinkewitz gewoon toe dat hij doping had gebruikt. Hij laat de B staal niet openen. Moreni deed vorige week hetzelfde. Zij beginnen wellicht eindelijk te beseffen dat valsspelen niet meer kan.

Rabobank beseft dat ook. De actie om gele truidrager Rasmussen te confronteren met de informatie van Davide Cassani is een goede actie. Hierdoor moest Rasmussen wel bekennen dat hij gelogen had over zijn verblijfplaats. Theo de Rooy en de Rabobank directie namen een moedig besluit door Rasmussen te ontslaan. Zij kijken niet de andere kant op en kiezen voor een schone sport boven een besmette winnaar van de Tour.

Geen opmerkingen: