09 november 2007

Geef kinderen hun spel terug

De meeste ouders ergeren zich in meer of mindere mate aan het gedrag van andere ouders langs de lijn van het sportveld. Het gaat dan om schreeuwen, schelden, opjutten van de kinderen en het adviseren van scheidsrechter en teamleiding. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van SIRE (Stichting Ideële Reclame), dat is gepubliceerd aan het begin van een campagne die de overdreven bemoeizucht van ouders moet terugdringen.

De campagne heet dan ook 'Geef kinderen hun spel terug'. Van de ruim achthonderd ouders met sportende kinderen die zijn ondervraagd, zegt 91 procent zich wel eens te ergeren aan het gedrag van ouders langs de lijn. Van de ondervraagden denk echter 40 procent dat andere ouders zich nooit aan hen ergeren. Toch geeft 43 procent weer aan dat ze zelf ook wel eens de kinderen opjutten. Een op de zes ouders onder de 35 jaar meent het erg positief te vinden om kinderen op te jutten.

De helft van de ouders ziet andere ouders wel eens vloeken bij sportwedstrijden van hun kind of kinderen, maar slechts een op de twaalf ouders geeft aan dit zelf ook te doen.

Volgens projectleider Jan Müller van SIRE hebben kinderen last van hun schreeuwende ouders. "De betrokkenheid van ouders bij hun sportende kinderen is goed, maar daarbij zijn ze niet of zelden zó fanatiek dat het lijkt alsof ze het spel helemaal willen overnemen, over de hoofden van de kinderen heen, zowel bij hockey, schaatsen, voetbal, tennis, zwemmen of andere sporten, terwijl het toch gaat om het spelplezier."

De KNZB sluit zich aan bij de campagne van SIRE en vraagt u om dat ook te doen. Hoe? Door een link naar de SIRE-website.

FritZ vindt dit een prima actie. Dus hierbij de link. En teken dan gelijk even de online petitie!

Geen opmerkingen: