07 maart 2008

De clinic

Afgelopen woensdag ben ik zoals aangekondigd naar de clinic van Hans Klopper geweest.

Hans gaf een goede presentatie over het Materplan Arbitrage. Hieraan doen 14 sportbonden mee om samen het scheidsrechtervak te verbeteren. Meer kwaliteit en meer kwantiteit aan scheidsrechters. Overkoepelend is er een programmagroep die voor alle sportbonden het beleid uitzet. Het gaat dan met name om communicatiebeleid naar buiten (commercials. flyers etc) en algemene inhoudelijke punten die voor alle bonden gelden.

Binnen de KNZB worden de algemene beleidspunten weer verder en gedetailleerder uitgewerkt. De eerste resultaten zijn al zichtbaar. Nieuwe kleding voor scheidsrechters ivm imago. Scheidsrechtershandboek voor de verenigingen, verbeterde opleidingsprogramma's voor scheidsrechters. Het gaat de goede kant op.

Het tweede gedeelte van het programma ging over het scheidsrechter zijn zelf. Interessante materie: niet alleen omdat ook Hans Klopper in grote wedstrijden van de EuroLeague nog fouten maakt (en geen kleintjes), maar ook omdat hij wel kan aangeven hoe je als scheidsrechter met dit soort fouten omgaat.

Geen opmerkingen: