17 augustus 2008

Halve finale!!!! Hoppa!!!

Vanochtend om 9:40 begon de kwartfinale tussen regerend Olympisch kampioen Italië en Oranje. Het Nederlands dames waterpolo team had zich als derde gekwalificeerd in haar groep en Italië als eerste.

Laptop op schoot, tv op Nederland 1 en schakelen tussen internet en tv: 100% adrenaline. De NOS schakelde tussen roeien (goud en zilver, dus ook belangrijk) en waterpolo. Dus kon ik sommige periodes alleen via internet kijken.

Het kijken via internet is trouwens geen straf. De site van de NOS is prima in orde. En bovendien was Jeroen ook aan het kijken. Menige goede en minder goede actie van onze dames hebben we samen via MSN toegejuicht en afgewimpeld.

Spanning genoeg. Oranje en Italië waren na de eerste periode met 2 - 2 compleet in evenwicht. We namen een 5 - 3 voorsprong in een erg goede tweede periode. Ik was inmiddels compleet gefocust op deze spannende wedstrijd. Italië kwam terug tot 7 - 6 na drie periodes. Spanning genoeg.

In de vierde periode scoorde Oranje het eerste 8 -6 en kreeg op ruim 3 minuten voor het einde een unieke kans op 9 - 6. Italië pressde voluit en door een fout van hen lag Oranje met twee vrouwen tegen een Italiaanse voor het Italiaanse doel. Helaas ging de lob mis en bleef het 8 - 6.

Italië kwam terug tot 8 - 7 en met nog één minuut te spelen, probeerde Oranje de halve finales van de Olympics te halen door de partij professioneel uit te spelen. Dat lukte, bijna....

Elisa Casanova, de grote en sterke midvoor van Italië scoorde slechts één keer, maar wist - met al haar routine - op vier seconden voor het einde van de wedstrijd nog wel een strafworp te versieren voor Italië. 8 - 8.

De eerste verlening ging voorbij voordat ik er erg in had. In de tweede verlenging van drie minuten kreeg eerst Italië een manmeer. Oranje redde. Met nog minder dan een minuut te spelen kreeg ook Oranje een manmeer. De unieke kans om ons te plaatsen. Helaas werd ook deze kans niet omgezet in een doelpunt. 8 -8 na verlenging.

Strafworpen volgden.
Oranje scoorde als eerste via Marieke van der Ham. Hierna hield Ilse van der Meijden de eerste strafworp van de Italiaanse Valkei. Iedere strafworp was zenuwslopend. Uiteindelijk gingen alle volgende worpen erin en mocht Yasemin Smit het met de vijfde strafworp van Oranje beslissen.

En... dat deed ze ook.

As dinsdag spelen we de halve finale tegen Hongarije. Drie van de vier halve finalisten komen uit de poule van Oranje, want naast Nederland en Hongarije is ook Australië door naar de laatse vier.

Aanstaande dinsdag om 9:40 CET speelt Oranje tegen Hongarije.

  • de korte samenvatting: als je alles snel wil weten
  • de strafworpenserie: 5 uit 5!
  • de reactie van Robin van Galen: als je precies wilt weten waarom ik fan ben van Oranje: trainen, spelen en kunnen winnen van iedereen. Robin, redelijk geemotioneerd, vertelt het!
  • de reactie van Yfke van Belkum: dit smaakt naar meer

Geen opmerkingen: