01 juni 2006

De uitslag : Mark Rutte

Half acht gisterenavond: Nederland 1 en RTL 4 waren er live bij. Het leek wel een dubbele uitzending van politieke partijen. De VVD maakte bekend wie er lijsttrekker wordt komend jaar.

En dus staat partijvoorzitter Jan van Zanen op het podium, samen met Jelleke, Rita en Mark. De notaris overhandigt de envelop met de uitslag aan Van Zanen. Mark Rutte blijkt de winnaar.

En dan gaat het snel: Rita geeft haar steun aan Mark Rutte en we kennen Rita als een vrouw die zich aan haar beloftes houdt. Jelleke bedankt haar ruim 800 stemmers en treedt weer snel op de achtergrond.

Mark Rutte komt naar voren. Zijn boodschap: Je moet bij de VVD zijn. Een paar one-liners en een paar argumenten ondersteunen zijn boodschap. Veel tijd heeft hij niet om zijn boodschap met argumenten te onderbouwen en eigenlijk heeft hij die ook nog niet: het verkiezingsprogramma moet immers nog gemaakt worden.

Belangrijk punt in zijn rede. Rita en Jelleke zijn geen verliezers. Nu gaan ze samen het land veroveren. Mark geeft met woorden aan dat iedereen er bij hoort. Ook de sympatisanten van Rita en Jelleke zijn nog steeds liberalen en Mark is nu de leider van alle liberalen. Ik krijg langzaam het gevoel alsof Mark het leiderschap toch beter begrepen heeft dan dat ik gisteren aangaf.

Maar dan; in een paar tellen vergooit Mark zijn kansen om Rita en Jelleke en al die anderen niet alleen met argumenten maar ook fysiek en emotioneel aan zich te binden. Een kort 'dank u wel' markeert het eind van zijn rede, draait gelijk zijn rug naar het klappende publiek en loopt naar achter op het podium.

Gemiste kans!

Mark kan ook Rita en Jelleke naar voren vragen als zijn grootste ondersteuners voor de komende campagne en samen met zijn twee rivalen samen het applaus in ontvangst nemen. Vol genietend van het applaus nog een keer de zaal inroepen: "we gaan met ons allemaal proberen om de VVD de grootste te maken. Jelleke, Rita en ik voorop."

Helaas, het mocht niet zo zijn.

En toen kwam de meneer van de NOS. Wat een drama-interview. Gelijk zoekt de journalist de aanvalsmode en vraagt naar de gespleten partij. Nee, Mark Rutte gaat nu wel zeggen dat de partij gespleten is. Natuurlijk niet. De NOS maakt geen goede beurt. Rutte ook niet. Hij gaat weer in op inhoudelijke verschillen in de campagne en niet op het verschil in leiderschapsstijlen.

FritZ conclusie:
Als het Mark lukt om Rita binnenboord te houden en Rita houst zich aan haar woorden van gisterenavond om Mark vol te steunen, dekken Mark en Rita samen het hele libarale spectrum af.

Maar als dat niet lukt en de eenheid wordt ondergraven, dan wordt de VVD 'rechts' ingehaald door Pastoors, Wilders etc. en 'links' doot D66 en de PvdA.

Het wordt een spannende zomer.

Geen opmerkingen: