05 september 2008

De opening

Op het moment dat ik dit schrijf, is het al 6 september in Beijing. 6 september in Beijing... ik hoor u denken.... wat was er dan ook al weer????

Op 6 september gaat de vlam weer branden en starten de Olympics opnieuw. Alleen nu in de schaduw van al het wereldnieuws. Obama, MacCain, Balkenende staan in de spotlicht... Morgen starten namelijk de paralympics. De Olympisch spelen voor mensen met een handicap.

De IOC zegt dat ze de paralympics hetzelfde podium willen geven als de gewone Olympics. En dat ze dus in alle Olympische faciliteiten kunnen sporten als de gewone sporters.

Dat is mooi gesproken, maar niet echt realistisch.

Vele journalisten hebben Beijing al weer verlaten na de sluiting van de Olympics voor niet gehandicapte sporters.

En dat blijkt. De NOS zegt trots dat ze nog nooit zo veel aandacht hebben besteed aan de paramlympics als dit jaar. En wat krijgen we te zien. Iedere dag een half uur op Nederland 2 om 19:55, precies als concurrent tov het NOS Journaal op Nederland 1. En niet zoals bij de gewone spelen een uur samenvatting op Nederland 1 na het acht uur Journaal.

De duitse publieke omroep is er in ieder geval nog een aantal uur per dag rechtstreeks bij. Maat het blijft toch een schim van de Olympics van de niet gehandicapte sporters. Toen was iedereen er de hele dag live bij, op radio, tv en internet.

Morgen mag Esther Vergeer de Nederlandse vlag dragen tijdens de opening in Beijing. En vanaf zondag vertegenwoordigen deze sporters ons in Beijing! Fritz wenst ze veel succes en zal ze zo goed en zo kwaad las het gat proberen te volgen.

Als het IOC echt lef heeft dan is er nog maar een Olympics voor alle sporters. En dan zijn die Olympics er voor iedereen op dezelde dagen, gehandicapt of niet. Als de spelen dan gewoon een paar dagen langer duren kan je alle sporters het podium geven dat ze verdienen.

Wellicht een echte droom om over 20 jaar waar te kunnen maken als Nederland de spelen naar ons land wil halen in 2028!

Geen opmerkingen: