09 april 2006

Ticket naar Belgrado (1 van 2)

Het eerste ticket is binnen! De heren zijn geplaatst. Vandaag de dames nog.

Het Nederlands herenwaterpoloteam heeft zich geplaatst voor de Europese Kampioenschappen, begin september in Belgrado (Servië en Montenegro). Na de 14-8 winst vrijdagavond op Polen, boekte Oranje zaterdag in Eindhoven een ruime 17-3 zege op Moldavië. Omdat Griekenland met 18-3 van Polen won, zijn de twee EK-tickets voor Griekenland en Nederland. Zondag spelen beide ploegen nog tegen elkaar voor de poulewinst.

Opluchting en blijdschap stonden vrijdagavond model voor de gemoedstoestand in het Nederlandse waterpolokamp. Met de 14-8 zege op Polen beleefden de mannen van Oranje een perfecte start op het EK-kwalificatietoernooi in Eindhoven. Onder aanvoering van schutter Gerben Silvis bevrijdde het Nederlandse mannenteam zich in Brabant van heel veel kopzorgen. Door de overwinning lag de weg naar het EK in Belgrado meteen wagenwijd open én bevestigde de selectie van bondscoach Johan Aantjes in internationale wateren nog altijd tot de A-categorie te behoren. ,,Dat doet ons goed”, stelde coach Johan Aantjes na afloop. ,,We wisten dat er veel op het spel stond. We willen met deze nog jonge groep aan de grote toernooien deelnemen. Dan hebben we nu een belangrijke stap gezet.”

Die boodschap was, al werd dat niet hardop gezegd, ook aan de zwembond en sportkoepel NOCNSF gericht. Onlangs werd het vrouwenwaterpolo in Nederland gekozen tot speerpunt in het sportbeleid. De mannen moesten daarmee zonder grote financiële steun de weg naar de Olympische Spelen van Peking in 2008 inzetten. Een trainingskamp voorafgaand aan de EK-kwalificatie werd zodoende voor een deel nog bekostigd door topzwemmer Pieter van den Hoogenband. Als vriendendienst. De zwemvedette kreeg daarvoor gisteren een mooi cadeau terug. Nederland acteerde gretig. In het begin zelfs te gretig, want in het enthousiasme de bal te onderscheppen mikte Gerben Silvis pardoes in eigen doel. De prof van het Griekse Vouliagmeni herstelde zich vervolgens met twee treffers, waarna bij Nederland de rust terugkeerde.

,,In de beginfase schrok ik toch wel van de zenuwen”, zei Aantjes. ,,Het verwachtingspatroon was hoog, dat wisten we, maar daarmee hadden we toch de nodige problemen.” De zorgen verdwenen in de tweede en derde periode. Nederland liep via 3-1 uit naar 12-4 en had daarmee de zege binnen. Dat het laatste part vooral onzorgvuldigheid en Poolse treffers opleverde, was daarom even bijzaak. ,,Maar ik moet er iedereen toch even op aanspreken”, wist Aantjes. De coach kon de tickets voor het EK in Belgrado daarentegen alvast reserveren.

Nederland-Polen 14-8 (3-1, 4-1, 5-2, 2-4)
Doelpunten Nederland: Gerben Silvis (5), Tjerk Kramer (2), Matthijs de Bruijn, Willem-Wouter Gerritse, Arno Havenga, Marco Booy, Richard van Eck, Ton van Jaarsveld, Roeland Spijker.


In Eindhoven werd zaterdag na de galavoorstelling van Nederland tegen Moldavië al verwachtingsvol vooruitgekeken naar het komende EK. Of de verjongde equipe van de teruggekeerde bondscoach Johan Aantjes in Belgrado daadwerkelijk potten kan breken, valt echter nog maar te bezien. Aanvoerder Arno Havenga (zie foto), een van de steunpilaren van het team, heeft namelijk een baan als teammanager van de nationale damesploeg geaccepteerd en die functie is volgende de 32-jarige routinier ‘in principe’ niet te combineren met een rol als speler op het EK. “Na vijf jaar als prof bij Olympic Nice in Frankrijk te hebben gespeeld, moet ik nu aan mijn toekomst in Nederland gaan denken. Het aanbod van de KNZB om per 1 juni teammanager te worden, kon ik niet laten lopen. Op deze manier kan ik toch als professional in het waterpolo actief blijven en die kans krijg je in Nederland niet zo snel”, aldus Havenga, die in 1994 in het Nederlands team debuteerde en sindsdien meer dan 250 interlands speelde. Johan Aantjes legt zich niet zonder meer neer bij het vertrek van zijn captain. “Zodra het schema van het EK bekend is, gaan we het programma van de dames en de heren naast elkaar leggen om te bekijken of er toch een mogelijkheid is dat Arno nog met ons meespeelt in Belgrado. Een speler met zoveel verdiensten voor het herenwaterpolo, verdient het om op een groot podium afscheid te nemen en dat is het EK. Ik hoop dat we er samen met de KNZB en damesbondscoach Van Galen in slagen een modus te vinden. We hebben even de tijd, want de voorbereiding op het EK begint in juni.”

Aantjes moet ook nog een ander ‘plooitje’ gladstrijken, want midvoor Gerben Silvis – in dienst bij het Griekse Vouliagmenis - heeft aangekondigd, komende zomer als prof in de lucratieve Maltese competitie mee te spelen. Daardoor zou hij vrijwel de gehele voorbereiding op het EK missen. Silvis: “Normaal gesproken doe ik dus niet mee in Belgrado.” Aantjes: “Ook daar gaan we ons de komende maanden eens over buigen. Ik ben geen doemdenker. Laten we nu eerst maar eens genieten van de kwalificatie!”

Nederland - Modavie 17-3
Periodestanden: 4-1, 4-1, 4-1, 5-0
Doelpunten Nederland: Arno Havenga 3, Tjerk Kramer 3, Matthijs de Bruijn 2, Paul Verweij 2, Marco Booij 2, Ton van Jaarsveld, Roeland Spijker, Robert van den Hoogenband, Willem-Wouter Gerritse en Gerben Silvis.
Griekenland - Polen 18-3

Geen opmerkingen: