09 november 2006

Sauerland

Wat doe je om de novembermaand te breken en de herfst echt herfst te laten zijn?

Je gaat een lang weekend naar het Sauerland.

FritZ was al wel vaak naar de Eifel en Hunsruck geweest, maar het Sauerland: dat was nieuw.

Het leuke is om ook weer nieuwe dingen en nieuwe plaatsen te ontdekken. Herfst was het volop en de schoolvakanties waren helemaal voorbij. Dat was te merken. Rust!

Toeristen zoals wij hebben we nauwelijks gezien. Het aantal gele kentekens was op een hand te tellen. Maar ook een aantal attracties waren dicht. Dat is niet erg, want wij gingen toch vooral om de herfstlucht buiten op te snuiven.

Via internet hadden we een leuke huisje geboekt in het kleine dorpje Bruchhausen. Een aparte kamer voor Inge zodat we alledrie lekker zouden slapen was een van de weinige eisen die we hadden. Dat ging helemaal goed. Een mooi, net en gezellig huisje straalde ons afgelopen zaterdag tegemoet.

Het dorpje hebben zaterdag al lopend verkend. Inge heeft ook hele stukken gelopen en was vooral gek op het kleine stromende beekje midden door het dorp.

Voor zondag had de Wetterdienst motregen voorspeld en die viel dan ook. Dus hebben lange tijd van de ochtend doorgebracht in het zwembad van Willingen, niet ver van Bruchhausen vandaan.

Waar Bruchhausen een vredig klein boerendorpje is, is Willigen al echt een toeristenstadje. Gericht op veel wintersporters in de winter. Opeens wist FritZ ook weer waarom wintersport in het boerengehucht Going ook veel leuker is dan in Saalbach, Kirchberg of Val Tho.

De Wetterdienst had niet voorspeld dat het 's middags al weer droog werd. Gelukkig zitten ze er in Duitsland ook wel eens naast. Nu konden we dus naar buiten en hebben we het stadje Olsberg verkend. Bovendien al een even een voorproefje genomen van al het moois dat ons volgend jaar Pinksteren te wachten staat in een hotel in de buurt.

Maandagochtend was het plaatstelijke bakkertje in Bruchhausen weer open. Het is heerlijk om 's ochtends vroeg al in een warme bakker te staan en lekker brood te kunnen kopen. Inge wilde graag mee en FritZ vindt dat erg leuk. Samen 'boodschappen' doen met je dochter is wel speciaal. Daarna hebben we heerlijk lang gewandeld. Het was bewolkt, maar droog. Inge loopt steeds langere stukken zelf en dat is grappig om te zien. De wagen is echt alleen nog maar in uit te rusten.

Verder hebben we nog genoten van een korte treinrit naar Meschede en daar nog lekker de bakker met een bezoekje vereerd.

Ook dinsdagochtend vroeg wilde Inge weer graag mee naar de bakker. Samen hebben we lekkere broodjes uitgezocht. Het idee was om daarna met de stoeltjelift in Willingen de berg te verkennen. Helaas bewoog de stoeltjeslift niet. Revisie-werkzaamheden. Dat heb je als je in het dalseizoen gaat. Nadat we snel het plan bijgesteld hadden, hebben we een lang bezoek aan het Wildpark gebracht. Inge heeft lang genoten van alle dieren en de sprookjes die er ook te zien waren. Toen we na het bezoek twee minuten in de auto zaten op weg naar een bankje in de zon om te eten sliep ze al.

Dus hebben we een mooi tochtje gemaakt over de hochsauerland route en zijn we uitgekomen in Winterberg. Wat ik me voorstelde als een mooi dorpje, blijkt een uitgebouwd attractiepark van een duits plaatje te zijn dat eigenlijk in de Alpen had willen liggen. Gelukkig was de plaatselijke Sommerrodelbahn wel open. Twee ritjes zijn dan niet verkeerd. Ook al gaat FritZ zijn voorkeur nog steeds uit naar de Sommerrodelbahn in Saalfelden.

Woensdagochtend - na het bezoekje aan het bakkertje - zijn mama en Inge nog lekker een keer naar het zwembad geweest en is FritZ op cache jacht geweest. Dit was niet echt succesvol, maar uiteindelijk toch nog een mooie schat gevonden. De eerste ging de mis in, omdat ik niet echt dicht in de buurt kon komen met de auto. Vervolgens koos ik precies de verkeerde (om)weg naar de volgende cache. Die kon ik na lang zoeken niet vinden. Opnieuw een omweg naar de derde cache genomen. Maar die uiteindelijk wel gepakt.

Na de lunch hebben we rustig weer ingepakt en zijn we heerlijk uitgerust en door de herfstdip heen weer terug in Nederland.

1 opmerking:

Anoniem zei

En 'Der Chef' maar denken dat 't zo druk is met werk in het Belgische....
Zit de complete familie heerlijk in 't Duitse...