16 augustus 2007

Umdenken

Franz is natuurlijk ook betrokken bij het wielrennen en reageert op 'het nieuwe denken'. Umdenken op zijn Duits, noemt Franz het . Je kan merken dat hij op vakantie is geweest.

Zijn reactie vraagt om een verdere uitleg van mijn idee├źn.

Ik ben het met Maarten Ducrot voor het grootste deel eens. Eerst moeten nieuwe leiders op staan. De UCI lijkt hiervoor niet het juiste orgaan. Aangezien het wielrennen een professionele sport is, betekent dit dat degene die met economische middelen gezag af kunnen dwingen de meeste macht hebben. De UCI heeft op dit moment nauwelijks middelen meer om 'het nieuwe denken' af te dwingen. Ze zijn niet de baas van de ProTour, omdat de drie grote rondes er geen deel meer vanuit maken. Voor controles is ze afhankelijk van dopingautoriteiten. Sancties leggen ze nog wel op, inclusief hoge boetes.

Leiders moeten daarom komen vanuit degene die daar wel middelen toe hebben. Dat zijn sponsoren en de media. De rol van de media zou onafhankelijk kunnen zijn, zoals de NOS en VRT dat doen. Je kan ook een andere weg inslaan zoals ARD/ZDF en enkele kranten hebben gedaan. Een discussie over persvrijheid ligt op de loer. Die wil ik echter even buiten wegen laten. Belangrijker is de rol die de media speelt bij het wel of niet verslaan van koersen voor de waarde van de sponsorcontracten en dus het geld dat in het wielrennen vloeit. Minder verslagen van het wielrennen betekent gewoon minder sponsorgeld.

Sponsoren zelf geven uiteindelijk de doorslag. Hierbij spelen de voorwaarden waarop de contracten over sponsoring aangegaan worden een belangrijkere rol dan vroeger. T-Mobile en CSC willen hier duidelijk meer in de pap te brokkelen hebben dan andere sponsoren. Intern controleren en uitbannen van doping staat hoger in het vaandel dan vroeger. Daarbij is het essentieel dat de ploegleiding hiervoor openstaat. Het siert de mensen die vroeger doping namen en het nu willen uitbannen in hun ontwikkeling als mens.

Ik denk dat juist mensen die vroeger met doping te maken gehad hebben en weten hoe het wereldje in elkaar zit een grote rol kunnen spelen in het uitbannen van doping. Het betekent ook dat deze mensen beter wel moeten veranderen. Verbeter de wereld, begin bij jezelf dus.

Geen opmerkingen: