27 september 2007

Macht en verantwoordelijkheid

Gisteren is het WK Wielrennen begonnen. Dit jaar is het WK in Stuttgart, Duitsland. U weet wel het land dat korte metten wil maken met de doping in de wielersport. En dat zullen we weten.

In eerste instantie volgde er rondom de Tour de France al een discussie of het WK in Stuttgart wel door moest gaan. Was het nog wel een sportevenement waar stad / land / republiek zo veel geld in wilden investeren. Een weg terug was er eigenlijk niet, zonder dat er heel veel en hele grote schadeclaims zouden volgen. En dus bleef het WK in Stuttgart. We zullen het weten.

De organisatie van het WK probeert de renners te weren die op de een of andere manier met doping te maken hebben. Velverde, DiLuca en Bettini zien ze liever niet starten.

Valverde is nog steeds een renner die in verband gebracht wordt met de zaak Fuentes. Hij ging echter naar het sporttribunaal in Lausanne en kreeg gelijk. Valverde start zondag in de wegwedstrijd voor de elite.

Het italiaans olympisch comitee probeert met man en macht om DiLuca te pakken te krijgen. De renner zou na de 17de rit van de Giro dit jaar positief hebben getest. Het comite wacht echter nog steeds op de dopinguitslagen van de organisatie van de Giro.
Update 27-9 's avonds:
DiLuca start toch niet omdat bij een out of compitition controle bij DiLuca abnormaal hoe hematocriet waarden zijn aangetroffen.

En dan Bettini. Zijn start leek zeker. Hij tekende het anti doping handvest van de UCI niet, maar de UCI heeft geen sanctie op het niet tekenen van het handvest. Zie hier de machteloosheid van de UCI. De Tour de France wil iedereen wel rijden, dus de renners die daar startten tekenden allen. Bettini reed geen Tour, maar rijdt wel het WK. Dacht hij.

Opeens kwam namelijk Patrick Sinkewitz uit de hoge hoed. De T Mobile renner werd tijdens de Tour betrapt. Liet zijn B staal nooit openen en werd dus geschorst. Tot nu toe zweeg Patrick verder. Maar nu zegt hij dat Bettini hem altijd samen met Bramati de doping heeft geleverd.
Update 28-9: De rechter heeft bepaald: Bettini mag starten. We wachten op de reactie van de sponsors en de organisatie.

De WK organisatie spant nu een kort geding aan om de start van het WK te voorkomen.

Typisch Duitse taferelen allemaal. De organisatie nemen geen verantwoordelijkheid door gewoon te zeggen dat DiLuca, Valverde en Bettini niet mogen starten, omdat ze anders de hele wedstrijd afgelasten. Ze leggen de verantwoordelijkheid neer bij de UCI en de rechters. Dan zijn de Fransen toch van een andere slag geweest deze zomer.

Alleen de mensen met macht kunnen de strijd tegen de doping winnen. De macht ligt bij de grote sponsoren. En niet bij de UCI, maar dat wist u al. De sponsoren van het WK zullen wellicht de komende dagen nog een grote rol gaan spelen als er wel verdachte renners dreigen te gaan starten. Ik denk dat ze zich wel eens alsnog kunnen gaan terugtrekken, waarna de organisatie de wedstrijd moet afgelasten.

In de marge wint Nederland al wel goud en brons. Goud voor Lars Boom bij de tijdrit voor de beloften en brons voor Stef Clement bij de tijdrit voor de elite.

Geen opmerkingen: