21 januari 2008

Heja Jan Bos

De Koreaan Kyou-Hyuk Lee won prolongeerde gisteren zijn wereldtitel sprint. Zo zijn de feiten.

Maar wat had ik toch graag gezien dat Jan Bos het hem erg moeilijk had gemaakt. Jan Bos reed gisteren op de 500 meter tegen Jeremy Wotherspoon. Voor de tweede keer dit weekend waren de twee stylisten aan elkaar gekoppeld. Zaterdag won Bos op de 1.000 meter van Wotherspoon.

In het voorseizoen schaatste Bos nog niet met de beste mee. Hij bereidde zijn lichaam voor op de piek die in januari moest liggen. NK Sprint en WK Sprint. Jan Bos kwalificeerde zich voor het WK door het NK te winnen. 33 jaar en dan moet je dus op het goede moment pieken.

Gisteren op de 500m moest Jan Bos in het spoor blijven van Wotherspoon. Dat lukte goed. Opnieuw een opening in de 9.8 voor Jan Bos na 100m. De eerste binnenbocht liep goed en op de kruising zette hij weer ouderwets mooi af, totdat....

Bos viel!

Foto: Reuters
Drama ten top. Martin Hersman analyseerde zeer scherp en zag Bos uitglijden over het randje dat door de ijsmachine was neergelegd.

Weg toernooi, weg kansen op weer een titel precies 10 jaar nadat Bos voor het eerst wereldkampioen sprint werd.

Later die middag reed Jan Bos in de tweede rit van de 1.000 meter. Het publiek scandeerde "Heja Jan Bos". De starter moest de start tot twee keer toe onderbreken. Jan schaatste het hele veld muv Kyou-Hyuk Lee op achterstand op de laatste 1.000 meter: 1:08:94. Helaas heeft het niet zo mogen zijn.

2 opmerkingen:

Fury Noir zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Fury Noir zei

Het was bij de mannen een heel mooi toernooi, met drie echte toppers: Wotherspoon, Bos en Ko Loe Yuk. Nu lijkt het alsof de val van Jan Bos roet in het eten gooide. Nu was dat natuurlijk het geval voor Jan Bos persoonlijk, maar aan de andere kant zijn dit wel de gebeurtenissen waardoor toernooien voor eeuwig en altijd in ons collectieve geheugen zullen blijven. Ook deze; dit was een toernooi om nooit te vergeten. Met een meer dan waardige kampioen. Want de manier waarop Lee Kyou-Hyuk zijn directe tegenstander Wotherspoon op de laatste 200 m van de afsluitende 1,000 m schaatsles gaf was zelden vertoond. Ik heb voor de tv genoten van een geweldig schaatstoernooi!