27 oktober 2011

Föhn

Het was een gekke dag voor wat betreft het weer in het Sauerland.

Al de hele week is het schitterend herfstweer. Ook voor vandaag werd dit weer voorspeld door de meteorologen. Zon, in de ochtend wat nevel en warm voor de tijd van het jaar. En dus trokken wij juist vandaag naar Willlingen om met de skilift naar de Ettelsberg te gaan. Niet te vroeg, zodat het lekker weer zou zijn.

Toen we richting Willingen reden, om 10:15 wist de weerman op WDR2 te vertellen dat er in het zuien van Nordrhein Westfahlen, tegen de grens met Hessen wel wat meer kans op bewolking kon zijn. De wind kwam ook hier nu eens niet uit het noordwesten, maar uit het zuidooosten. En daar kwam de vochtige, warme lucht vandaan.

Dat klopte precies, want Willingen ligt net in Hessen en daar was het de hele dag bewolkt en beukte de zuidoosten wind tegen de Ettelsberg (830 m) en Langenbeg (843 m) aan.

Toen we in de middag weer terugreden naar het Olsberg aan de andere kant van de Ettelsberg en Langenberg, kwam het mooie weer ons weer tegemoet. Zon, warm en geen wind. Hemelsbreed 5 km meer naar het noorden.

De föhn in het Sauerland, nog nooit zo meegemaakt als vandaag.

Geen opmerkingen: