28 juni 2014

Arbitrage en de FIFA: hoe kan het beter?

Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen dat de scheidsrechters er letterlijk en figuurlijk een potje van maken op het wk voetbal.

Niets in minder waar.

Ze maken er een potje van.

Zelfs de kritische Duitse zender Deutschlandfunk ziet maar liefst tien (10!) grosse Fahlentscheidungen. Oftwewel tien (10! grove foute beslissingen. Strafschoppen, gele kaarten en rode kaarten die wel of niet gegeven hadden moeten worden.

(Ik laat maar even in het midden of Deutschlandfunk de beslissing op objectievere gronden neemt dan de scheidsrechter op het veld.)

Maar waarom gaat het mis? Of... wat kan de FIFA beter doen.

De FIFA stelt scheidsrechters aan uit alle continenten, maar stuurt ze slechts een paar weken samen op trainingskamp. Of wat daar ook voor door moet gaan.

Dat gaat natuurlijk niet goed. Indonesie, Algerije, USA, Brazilie, Duitsland, Irak, Panama. Ik heb geen idee of werkelijk alle landen zijn die fluiten op het wk voetbal? Het geeft wel een goed beeld. De culturen, de continenten zijn zo verschillend. De belangen zo groot. De hele wereld kijkt of Kuipers en co wel goed fluiten. Landelijke competitie vs miljarden mensen die kijken, ego's, regels, FIFA, UEFA, KNVB, de druk is enorm.

Wie kan dat aan? Met slechts een paar weken "trainingskamp"?

Een veel uitgebreide voorbereiding is natuurlijk noodzskelijk. Professionele scheidsrechters onder de vlag van 1 voetbal organisatie. Geen strijd meer tussen de FIFA, UEFA of anderen. Betere beloningsstructuur en ook duidelijke afspraken over scheidsrechters die minder presteren dan de concurrentie.

Dat is allemaal mooi.... maar het valt en staat bij: consistent fluiten. En dat betekent: Kuipers fluit bijna net zo goed (of slecht) als Webb en Razzolli. Kan dat? Nee! Maar kunnen ze elkaar benaderen: wellicht wel, maar dat kost tijd, energie en vooral geld.

Tien grote fouten, of... slechts 10 grote fouten.

Natuurlijk zijn het er te veel, maar onder de druk, met de geringe voorbereiding vind ik het niet eens zo slecht. Zou jij het beter doen? Ik niet. En ik kan het weten.

Geen opmerkingen: