29 april 2009

Que CERA, CERA (Whatever Will Be, Will Be)

Het IOC maakte gisteren bekend dat er nog eens zes atleten waren betrapt op doping tijdens de Olympics in Peking vorig jaar. Het IOC liet de afgelopen tijd vele dopingstalen opnieuw onderzoeken, onder andere op CERA. CERA wordt in het algemeen gezien als de opvolger van EPO.

Totaal zijn er zeven positieve tests bij zes sporters. Dat betekent dat er een sporter is die twee keer positief getest heeft. Drie atleten, twee wielrenners en een gewichtheffer zouden de verzameling sporters zijn die betrapt zijn.

#1: Davide Rebbelin

Gelijk ging gisteren het gerucht dat de Italiaanse wielrenner Davide Rebbelin betrapt was op CERA. Vandaag bevestigde de het Italiaanse Olympisch comité dit ook. En natuurlijk ontkende Rebbelin dat ook weer gelijk. Maar ja, dat deed Gert Jan Theunisse destijds ook....

#2: Rashid Ramzi

Ook de Bahreinse winnaar van de 1500 meter atletiek werd betrapt. Hij vraagt natuurlijk een contra expertise aan. Daar wil Ramzi dan ook zelf bij zijn.

#3: Stafan Schumacher

Stefan Schumacher is de tweede renner die door het IOC op cera is betrapt bij de nieuwe analyses van de olympische stalen. Schumacher werd in Peking 13e in de tijdrit en gaf op in de wegrit. De naam van de Duitser is geen verrassing, want op 6 oktober raakte al bekend dat hij positief testte op cera in de Tour de France.

#4: .....

#5: .....

#6: .....

Dat er zes betrapte sporters zijn en maar twee wielrenners geeft mij in ieder geval het gevoel dat het wielrennen nu niet meer de sport is waar het om te doen is. De focus van de WADA en andere dopinginstanties zou dus meer op het atletiek gericht moeten zijn. Daar werden de laatste jaren ook al vele grote kampioenen betrapt.

1 opmerking:

Mark zei

Bovendien worden wielrenners veel strenger (lees vaker) gecontroleerd dan atleten. En die hele BALCO affaire loopt nog steeds, net als die zaak Fuentes, dus in beide sporten zullen nog wel meer namen naar buiten komen. En wat te denken van andere duursporters die niet of nauwelijks worden gecontroleerd?